Acid Humic
Este un produs natural, complet organic, agent de chelare* din materie vegetala veche, bogata in minerale esentiale, oligoelemente si aminoacizi. El este obtinut din sol organic (humus) care ramane dupa milioane de ani de descompunere microbiana a vegetatiei.
Acidul Humic provine integral din vegetatia formata in perioada Carbonifera. Cu milioane de ani in urma solurile bogate in minerale au produs o abundenta de paduri luxuriante, fructe suculente si legume.
Dupa cresterea, dezvoltarea si trecerea acestei vegetatii luxuriante, ea a fost acoperita de roci, torente de noroi, depozite de nisip si namol. Greutatea acestor depozite au compactat si comprimat tot amestecul. De-a lungul timpului, vegetatia astfel modificata a trecut usor prin procesul de incalzire si carbonizare transformandu-se in carbune.
Prin presarea acestor depozite compactate s-au obtinut esteri si acizi organici prezenti initial in vegetatie, formandu-se un bazin pe partea de sus a patului de carbune lignit. Acest bazin s-a uscat si maturizat, formand in cele din urma sisturi Leonardite. Ceea ce a ramas astazi este un depozit de produse derivate din plante preistorice.
In timpul procesului de descompunere, produse simple ca aminoacizi, carbohidrati si fenoli s-au transformat intr-un produs extrem de complex – Acidul Humic. Acest amestec de minerale pure se numeste Acid Humic dar o denumire mai exacta ar fi Minereu Humic intrucat solutia humica este de fapt alcalina.
Datorita originii sale vegetative, acest material este in zilele noastre, foarte bogat si benefic pentru plante. Materialele humice sunt saruri ale Acidului Humic cu care formeaza complexe usor asimilate de plante, crescand eficienta fertilizatorilor minerali. Materialele humice joaca un rol direct in determinarea potentialului de productie a solului.
Substantele humice sunt considerate a fi compusii furnizati de natura, cu cea mai mare activitate chimica. In urma unei bogate activitati stiintifice in aceasta directie s-a constatat ca materialele humice contin, in plus fata de Acidul Fulvic, multe grupuri nutritionale fitochimice incluzand steroli naturali, hormoni, acizi grasi, polifenoli si cetone cu sub-grupuri inclusiv compusi ca: flavonoide, flavone, flavine, catechine, taninuri, chinone, izoflavone, tocoferoli si altii. Acesti compusi sunt identificati ca fiind unii dintre cei mai valorosi si promitatori nutrienti anti-cancer, care se cunosc.
*Chelare = proces fizico-chimic de captare a ionilor pozitivi multivalenti (calciu, cupru, plumb, mercur, fier, crom) prin fixarea lor intr-o molecula complexa (agent chelator) sub forma neionizata. Chelarea este utilizata pentru tratamentul unor intoxicatii (indeosebi cu plumb, apoi crom, mercur, cobalt), in anumite stari de hipercalcemie, hemo-cromatoza, boala Wilson (degenerescenta hepatolenticulara). Agentul chelator formeaza cu metalul care trebuie indepartat din organism un complex chelat, solubil, stabil, neionizat, netoxic, cu eliminare rapida prin urina.
